Σύντομη ιστορία του τάι τσι τσουάν
και γενεαλογία της σχολής Γιανγκ
έως τον δάσκαλο Γιώργο Πετρούνια

Ο Ζανγκ Σαν Φενγκ παρατηρεί τη μάχη ανάμεσα σε ένα πτηνό και ένα ερπετό και, σύμφωνα με ένα θρύλο, εμπνέεται από τις κινήσεις τους και δημιουργεί το τάι τσι τσουάν

Η γέννηση του τάι τσι τσουάν σχετίζεται με το όρος Γουτάνγκ, μεγάλο κέντρο του ταοϊσμού που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας. Σε αυτό το όρος, σύμφωνα με μία πλατιά διαδεδομένη εκδοχή, δημιουργήθηκε το τάι τσι τσουάν από τον ταοϊστή μοναχό Ζανγκ Σαν Φενγκ, ο οποίος έζησε κατά πάσα πιθανότητα στη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ του Νότου (1127-1279).

Από την άλλη μεριά, μόνο από το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα και έπειτα συναντούμε τον ακριβή όρο "τάι τσι τσουάν" σε γραπτά κείμενα. Σύμφωνα με το πρώτο από αυτά, γραμμένο από τον Τσεν Πιν Σαν, ιδρυτής αυτής της τέχνης ήταν ο Τσεν Βαν Τινγκ. Στρατιωτικός υπεύθυνος στις επαρχίες του Σαντόνγκ, του Ζελί και του Λιαοντόνγκ από το 1618, αποσύρθηκε στο χωριό Τσεντζιαγκού μετά την πτώση της δυναστείας των Μινγκ (1644), στην περιοχή Βεν της επαρχίας Χενάν, βόρεια του Κίτρινου Ποταμού, δημιούργησε το τάι τσι τσουάν και το δίδαξε σε μέλη της οικογένειάς του. Ένας απόγονός του, ο Τσεν Τσαν Ξινγκ (1771-1853) είχε πολλούς μαθητές, εκ των οποίων και τον Γιανγκ Λου Τσαν (1799-1872).


Ο Γιανγκ Λου Τσαν

Ο Γιανγκ Λου Τσαν μετά από πολλά χρόνια μαθητείας κοντά στον Τσεν Τσαν Ξινγκ, έφυγε από το Τσεντζιαγκού, δίδαξε στο χωριό του στην επαρχία Χεμπέι και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Πεκίνο, όπου ίδρυσε μία σχολή. Εκεί αφιερώθηκε μαζί με τους τρεις γιους του στη διδασκαλία του τάι τσι τσουάν. Τον έλεγαν "αήττητο" και πολλοί μετρ πολεμικών τεχνών επιθυμούσαν να αναμετρηθούν μαζί του. Οι εξαιρετικές ικανότητές του συνέβαλλαν στο να αποκτήσει τη φήμη ενός άτρωτου ήρωα.


Ο Γιανγκ Ζιαν Χου

Ο καθένας από τους τρεις γιους του ανάπτυξε μία διαφορετική μέθοδο διδασκαλίας του τάι τσι τσουάν. Ο Γιανγκ Μπαν Χου (1837-1892) εξειδικεύθηκε στη "μικρή φόρμα" ("xiao jiazi"), όπου οι κινήσεις ήταν πιο συμπτυγμένες συγκριτικά με τη φόρμα της πατρικής εκπαίδευσης. Ο Γιανγκ Ζιαν Χου (1839-1917) συγκεντρώθηκε σε μία "μεσαία φόρμα" ("zhong jiazi") και ο Γιανγκ Φενγκ Χου ακολούθησε τη "μεγάλη φόρμα" ("da jiazi") όπως την παρέλαβε από τον πατέρα του.


Ο Γιανγκ Τσενγκ Φου

Ο τρίτος γιος του Γιανγκ Ζιαν Χου, ο Γιανγκ Τσενγκ Φου (1883-1936), υπήρξε ο δάσκαλος που διάδωσε το τάι τσι τσουάν σε όλη την Κίνα, ταξιδεύοντας από το βορρά στο νότο (Νανκίν, Σαγκάη, Χανγκζού και Χανκού). Επίσης με τη δική του επίδραση η πολεμική τέχνη απόκτησε και μία θεραπευτική διάσταση. Στην περίοδο 1910-1935 το τάι τσι τσουάν γινόταν σταδιακά όλο και πλατύτερα γνωστό στο εσωτερικό της Κίνας.

Εκτός από τις σχολές που ιδρύθηκαν από τις οικογένειες Τσεν και Γιανγκ αναπτύχθηκαν βαθμιαία και άλλες, όπως η σχολή Γου που δημιούργησε ο Γου Τζιαν Τσουάν (1870-1942), ο οποίος έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του, Γου Τσουάν Γιου, που ήταν μαθητής του Γιανγκ Μπαν Χου.

Μετά την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τονίστηκε όλο και περισσότερο ο θεραπευτικός και αθλητικός χαραχτήρας του τάι τσι τσουάν. Αλλά το 1958 αθλητικά κέντρα της Σαγκάης άνοιξαν και τμήματα ασκήσεων σε ζεύγη - όπως το τουϊσού (σπρώξιμο χεριών) - που αποτελούν μέρος της πολεμικής διάστασής του.

Παρ' όλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές το τάι τσι τσουάν παραγκωνίστηκε από την Πολιτιστική Επανάσταση, όπως οι περισσότερες παραδοσιακές δραστηριότητες. Αυτό είχε σα συνέπεια την ώθηση πολλών μετρ προς τη Δύση, όπου η σημαντικότατη διδασκαλία τους είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει το τάι τσι τσουάν μία από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές και ενεργειακές τέχνες στον κόσμο.


Ο Τουνγκ Γινγκ Τσιέ

Ένας από αυτούς τους μετρ, ο Τουνγκ Γινγκ Τσιέ (1898-1961), δεκαεπτά χρόνια βοηθός του Γιανγκ Τσενγκ Φου, ίδρυσε το «Tung Ying Chieh Tai Chi Chuan Gymnasium» στο Χονγκ Κονγκ πριν από περίπου εβδομήντα χρόνια. Από εκεί αναπτύχθηκαν παρακλάδια του σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.


Ο Τουνγκ Χου Λινγκ

Ο γιος του, Τουνγκ Χου Λινγκ (1918-1992), μετακόμισε το 1968 στη Χαβάη όπου και άνοιξε τη δική του σχολή.


Ο Τουνγκ Κάι Γινγκ

Το 1971 ο γιος του Τουνγκ Χου Λινγκ, ο Τουνγκ Κάι Γινγκ, εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου ίδρυσε με τη σειρά του μία σχολή.


Η Ανιά Μεό

Η Ανιά Μεό (1941-2022) ήταν μία παλιά και προχωρημένη μαθήτρια του Τουνγκ Κάι Γινγκ, πολύ μεγάλη δασκάλα η ίδια, η οποία δίδασκε στο Παρίσι από το 1979.


Ο Γιώργος Πετρούνιας ...