Συνεντεύξεις του Γιώργου Πετρούνια
στο περιοδικό "exodos"
και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα"

Μία συνοπτική παρουσίαση του τάι τσι τσουάν και των μαθημάτων μας

A. Συνέντευξη στο περιοδικό "exodos" (Μάρτιος 2006)


"e": Τι είναι το τάι τσι τσουάν;

Γ.Π.: Είναι η τέχνη του τάι τσι, δηλαδή η τέχνη του ανώτατου ορίου. Το ανώτατο όριο είναι το σημείο, όπου συναντιούνται, σύμφωνα με την ταοϊστική φιλοσοφία, το γιν με το γιανγκ, τα δύο αντίθετα που συνιστούν τον υλικό και άυλο κόσμο μας και αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά. Πρόκειται για μία κινέζικη ενεργειακή και πολεμική τέχνη. Οι ιστορικές ρίζες του τοποθετούνται κατά μία εκδοχή γύρω στο 12ο αιώνα μ.Χ. Δημιουργός του θεωρείται ο ταοϊστής μοναχός Ζανγκ Σαν Φενγκ1. Έχει τη μορφή ασκήσεων που επιδρούν στα ενεργειακά κανάλια του σώματός μας απελευθερώνοντας τη ροή της ενέργειάς μας.

Μία άλλη διάσταση του τάι τσι τσουάν, όπως είπα και στην αρχή, είναι αυτή της πολεμικής τέχνης. Είναι μία εντελώς αμυντική και ειρηνική πολεμική τέχνη - από τις καλύτερες που υπάρχουν - η οποία μας εφοδιάζει με αξεπέραστες τεχνικές αυτοάμυνας. Παράλληλα χαλιναγωγεί την επιθετικότητα που μπορεί να έχουμε μέσα μας.

Επίσης είναι ένας τρόπος διαλογισμού, που μας φέρνει πιο κοντά στο κέντρο του εαυτού μας, χρησιμοποιώντας μία μέθοδο κάθαρσης από τα αρνητικά συμβάντα της καθημερινότητας.

Μία τελευταία διάσταση, που συνυπάρχει μαζί με τις προηγούμενες, είναι η σύνδεση του τάι τσι τσουάν με μία μεγάλη φιλοσοφική σκέψη, τον ταοϊσμό.

"e": Πώς γίνεται;

Γ.Π.: Με ομαδικά μαθήματα διάρκειας μιάμισης ώρας και ενασχόληση στο σπίτι για καλύτερη πρόοδο και αποτελέσματα. Ξεκινάμε με το ζέσταμα (όπου ασκούμαστε στο τάι τσι γκονγκ) που επιτρέπει να αποδεσμευτούμε από το στρες και να συγκεντρωθούμε. Ακολουθεί η φόρμα (παραδοσιακή φόρμα Γιανγκ) και η ανάλυσή της.

Πολύ σημαντικές είναι οι ασκήσεις που κάνουμε σε ζευγάρια (ο κάθε μαθητής έχει έναν ή μία παρτενέρ), οι οποίες επιτρέπουν να καταλάβουμε πώς κινείται η ενέργεια ανάμεσα σε δύο άτομα και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τάι τσι τσουάν για αυτοάμυνα.

Εξίσου σημαντική είναι η εξάσκησή μας με παραδοσιακά κινέζικα όπλα (σπαθί, ξίφος, δύο ξύλα ...). Λόγω του ήπιου τρόπου άσκησης, το τάι τσι τσουάν δεν εμπεριέχει κίνδυνο τραυματισμού και είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου.

"e": Ποια είναι τα οφέλη;

Γ.Π.: Το τάι τσι τσουάν είναι ένα ισχυρό προληπτικό μέσο που προστατεύει δραστικά τη σωματική μας υγεία. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με συνέπεια ο οργανισμός μας να είναι λιγότερο ευάλωτος στις ασθένειες.

Δρα και θεραπευτικά για προβλήματα όπως άσθμα, αλλεργίες, υπέρταση, δυσλειτουργία του κυκλοφορικού, ρευματισμούς, ελαφριές μορφές αρθρίτιδας κ.ά. Κρατάει σε ισορροπία το νευρικό σύστημα και εξασφαλίζει την ευλυγισία του μυϊκού και οστικού συστήματος.

Η πολεμική του διάσταση αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας και μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά οποιαδήποτε μορφή βίας - είτε σωματική είτε ψυχολογική.

Επίσης, οι σωματικές ασκήσεις επιδρούν σταδιακά και στον τρόπο αντίληψης και σκέψης. Βελτιώνουμε σημαντικά την ικανότητά μας στην ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους και το περιβάλλον μας.


Β. Συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα"
(Αντένα - 3 Απριλίου 2008)


Γιώργος Παπαδάκης: Καλημέρα σας κύριε Πετρούνια. Καλημέρα δάσκαλε.

Γιώργος Πετρούνιας: Καλημέρα σας. Τι κάνετε;

Γ. Παπαδάκης: Τι κάνετε, είσαστε καλά;

Γ. Πετρούνιας: Μια χαρά! Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να συμμετέχουμε στην εκπομπή σας.

Γ. Παπαδάκης: Με μεγάλη μας χαρά! Τάι τσι τσουάν είναι η ονομασία αυτής της τέχνης που κάνετε;

Γ. Πετρούνιας: Ακριβώς κύριε Παπαδάκη, τάι τσι τσουάν.

Γ. Παπαδάκης: Είναι οι αργές κινήσεις που ... ;

Γ. Πετρούνιας: Είναι μία κινέζικη πολεμική και ενεργειακή τέχνη, που για βασική της άσκηση έχει κάποιες πολύ αργές κινήσεις, όπως λέτε, που θα έχετε δει ίσως σε ντοκιμαντέρ να κάνουν οι Κινέζοι στα πάρκα τους.

Γ. Παπαδάκης: ... Μάλιστα. Για να σας δούμε παρακαλώ. Να δούμε αυτή την τέχνη, που είναι ένας από τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια του διαβήτη2.

Ακολούθησε επίδειξη τάι τσι τσουάν από το Γιώργο Πετρούνια και δύο μαθητές του.

Γ. Παπαδάκης: Κύριε Πετρούνια συγχαρητήρια!

Γ. Πετρούνιας: Ευχαριστούμε πολύ.

Γ. Παπαδάκης: Αυτό που είδαμε ήταν εκπληκτικό!

Γ. Πετρούνιας: Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ.

Γ. Παπαδάκης: Πώς είναι δυνατό να είναι πολεμική τέχνη όμως; Αυτές τις κινήσεις, τις κάνατε αργά για να τις καταλάβουμε ή έτσι γίνεται και στον αγώνα, σε μία περίπτωση πάλης;

Γ. Πετρούνιας: Αυτές οι κινήσεις γίνονται αργά για να εκπαιδευτεί ο ασκούμενος, για να ασκηθεί. Και επειδή γίνονται τόσο αργά έχουμε τις θετικές συνέπειες που αναφέρθηκαν πριν ως προς διάφορες ασθένειες, π.χ. το διαβήτη. Χάρη σε αυτή την ταχύτητα (μαζί με μερικούς άλλους παράγοντες) μπορεί το τάι τσι τσουάν να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, όπως και κάποιων άλλων3. Κατ' αρχήν όμως να τονίσω, ότι το τάι τσι τσουάν είναι μία πολύ καλή πρόληψη γιατί δυναμώνει πάρα πολύ το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ως προς την ερώτησή σας για την πολεμική πλευρά και διάσταση της τέχνης, η καθεμία από αυτές τις κινήσεις που είδατε έχει μία πολεμική εφαρμογή και μαθαίνει ο ασκούμενος να τις κάνει πολύ γρήγορα. Μπορούμε να σας δείξουμε πώς γίνονται σε έναν κανονικό ρυθμό και πώς μπορεί κάποιος να αποκρούσει με αυτές ένα σπρώξιμο, μια κλωτσιά, μια γροθιά, μια βίαιη επίθεση.

Να ολοκληρώσω λέγοντας ότι το τάι τσι τσουάν είναι μία αμυντική και ειρηνική πολεμική τέχνη.

Γ. Παπαδάκης: Ήταν καταπληκτικό αυτό που είδαμε! Καταπληκτικό! ... Σας ευχαριστούμε.

__________________________

1. Μπορείτε να δείτε και τη σελίδα "Ιστορία".

2. Στην ίδια εκπομπή ήταν καλεσμένη και η παθολόγος-διαβητολόγος, κυρία Γαραντζιώτη, η οποία είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα για διάφορους τρόπους άσκησης που βοηθούν στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, έχοντας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο τάι τσι τσουάν.

3. Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε πιο πάνω, τη συνέντευξη στο "exodos".